Az vagy, amit megeszel!

A jógát, ha magasabb szinteken akarjuk gyakorolni, akkor érdemes azon elgondolkodnunk, hogy hozzáigazítjuk a táplálkozásunkat is, hiszen a mondás itt különösen érvényes, hogy:

“Az vagy amit megeszel. “
Az első alapelvek egyike, az erőszaknélküliség, ezért fontos a húsnélküli táplálkozás.

Természetesen itt azért figyelembe kell venni, hogy olyat egyél, amire a szervezetednek szüksége van. Itt fontos, hogy megkülönböztessük azt amit a szemünk kíván, mi az amit a szánk kíván és melyek a testünk által kívánt dolgok. Ha ezeket figyelembe vesszük így lehetséges, hogy nagyon ritkán előfordul némi bűnözés, azonban az biztos, hogy folyamatosan nem szabad ezeknek a vágyaknak engedni.

A jógához illő étkezési program egyszerű, friss ételekből tevődik össze, mely hozzásegít egészségünk megőrzéséhez. A tiszta (szattvikus) ételek növelik a vitalitást, energiát, valamint jóízűek, táplálóak, és könnyen emészthetőek. A tápanyagok öt kategóriába sorolhatóak: zsírok, fehérjék, vitaminok, szénhidrátok, és ásványi anyagok, valamint rostanyagok. Így a “helyes” jógatáplálkozás lakto-vegetáriánus, mely gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből, hüvelyesekből, magvakból, és tejtermékekből áll.

Nem ajánlott az ételek túlfőzése, vagy egyéb feldolgozása, mert az csökkenti a tápanyagok mértékét.
Lehetőleg ellenőrzött forrásból vásároljuk meg az ételeinket. A kemikáliázott, műtrágyázott, felfújt zöldségeket, gyümölcsöket amennyire csak lehet kerüljük. Igaz, hogy az étrendbe szerepelnek a tejtermékek, azonban ezeket mértékletesen fogyasszuk, ugyanis az ipari állattartásnak köszönhetően antibiotikumokat és különböző hormonokat juttatnak az állatok szervezetébe. Ezek az ételek biztosítják a napi energia szükségletet, növelik a teherbíró képességet és segítenek úrrá lenni a fáradtságon.

A fogyasztható ételekről kicsit bővebben

Gabona félék közül fogyasszunk például árpát, fényezetlen rizst vagy zabot. Ezek jót tesznek a fogaknak serkentik az emésztést és a kiválasztást. A gabonafélék tartalmazzák a szükséges szénhidrátokat, szintén tartalmazzák kb. felét azoknak az aminosavaknak, melyekből a fehérjék képződnek. A zabkorpának például koleszterinszintcsökkentő hatása van, és lúgosít is. Hüvelyesek, diófélék és magvak is magas fehérje tartalmú táplálékok, amelyek azért fontosak mert a fehérjék a szervezetünk építőkövei. A zöldség és gyümölcsfogyasztás feltöltik a testet vitaminokkal és energiával, antioxidáns hatásuk is magas. Fogyaszthatjuk őket tiszta 100%-os levek formájában is.

Ezek az ételek lenyugtatják az elmét, erősítik a belső békét legbelül és növelik a jógagyakorlatok hatásfokát is.